Wouter Dehairs wint met ‘Nachtstad’ de 24st Knack Hercule Poirotprijs

18 december 2021
Knack Hercule Poirotprijs 2021 logo

Wouter Dehairs wint met ‘Nachtstad’ de 24st Knack Hercule Poirotprijs

De 24e Knack Hercule Poirotprijs gaat naar de bij Lannoo uitgegeven roman ‘Nachtstad’ van Wouter Dehairs. Het schrijversduo Toni Coppers en Annick Lambert wint voor de vijfde keer de Knack.be publieksprijs, deze keer met ‘De moord op Arno Linter’, een uitgave van  Manteau. Met ‘4 Bar’, dat verscheen bij AquaZZ, kaapt Stef Peeters, een voormalig rechercheur bij de federale gerechtelijke politie in Antwerpen, de ‘Fred Braeckman-award’ voor het beste debuut weg.
 
De Knack Hercule Poirotprijs bekroont jaarlijks de beste Vlaamse misdaadroman. Knack Weekend riep de prijs in 1998 in het leven om de Vlaamse thrillerauteurs een duwtje in de rug te geven. Intussen behoren de Vlaamse krimi’s zowel kwalitatief als kwantitatief tot de internationale top. Voormalige laureaten zijn onder anderen Rudy Morren, Patrick Conrad, Toni Coppers, Louis van Dievel, Stan Lauryssens, Mieke De Loof, Rudy Soetewey, Pieter Aspe, Jef Geeraerts, Hilde Vandermeeren en Luc Deflo. Wouter Dehairs ontvangt een cheque van 5.000 euro en een ‘Masterpiece’-pen van Montblanc.
 
Behalve schrijver is W.A. Dehairs ex-journalist (voor een krant in Luxemburg), ex-onderzoeker (aan de universiteit van Wenen) en ex-drummer (dat laatste klopt niet, maar hij wou indruk maken op de meisjes). Hij debuteerde als thrillerauteur in 2017 sterk met ‘Lockdown’. In ‘Nachtstad’ borduurt hij voort op de figuren en de setting die hij in 2019 in ‘De Graffitimoorden’ neerzette.
 
In ‘Nachtstad’ krijgt het hoofdpersonage, de privédetective Keller Brik, het aan de stok met een bende Bulgaren wanneer hij een man op overspel moet betrappen. Voorts moet hij achter een verdwenen pleegdochter aan, heeft hij pittige discussies met zijn geliefde, een beroemde kunstenares, en moet hij ook nog zijn assistente Gwen in het gareel houden. Maar vooral wordt Brik geconfronteerd met de perikelen rond de verdwijning van de vrouw van de Brusselse minister-president die de zaak liever onder de radar wil houden.
 
De jury over ‘Nachtstad’: "Dehairs, die twee jaar geleden het sterke ‘De Graffitimoorden’ afleverde, heeft met ‘Nachtstad’ ferme stappen vooruit gezet. Brussel is een gedroomde setting voor een gevarieerd misdaadverhaal, de personages zijn herkenbaar zonder clichématig te worden en de directe stijl, die duidelijk op grote Amerikaanse voorbeelden is geënt, werkt wonderwel."

Geert Lambrecht
Voorzitter jury Knack Hercule Poirotprijs 2021
geert.lambrecht@roularta.be
+32 475 74 43 62