Televisie & radio

Print

Televisie en Radio

In 1987 wordt VTM (De Vlaamse Televisie Maatschappij) opgericht nav het kabeldecreet dat een einde maakte aan het monopolie van de publieke omroep in Nederlandstalig België. Roularta was één van de 9  stichtende mediagroepen met 11,1% van de aandelen. In 1998 had Roularta zijn participatie opgevoerd tot 50% in partnership met De Persgroep (uitgever van de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen) voor de overige 50%.

In de volgende twintig jaar werden verschillende nieuwe tv- en radio-zenders gelanceerd en overgenomen door de Vlaamse Media Maatschappij In 2018 verkocht Roularta zijn participatie aan De Persgroep, vandaag DPG.

In 1993 lanceert Roularta de eerste regionale tv-zenders in Vlaanderen voor de provincie West-Vlaanderen (Focus en WTV). In de jaren daaropvolgend nam Roularta mee het initiatief voor de meeste regionale zenders voor de andere provincies. In 2020 verkocht Roularta zijn laatste participatie in RMM (WTV/Focus) en alleen de reclameregie voor Ring TV (Vlaams Brabant) wordt nog verder verzorgd.

In 1999 start Roularta in JV met de zakenkrant De Tijd de businesss-tv-zender Kanaal Z.

 

In 2001 wordt de Franstalige tegenhanger Canal Z gelanceerd en Roularta wordt 100% aandeelhouder van beide zenders.