Twee op drie vrouwen herkent meest voor de hand liggende symptomen menopauze niet

20 februari 2024

De kennis van Belgische vrouwen over de menopauze kan stukken beter, zo blijkt uit een recente enquête gevoerd door Libelle en onderzoeksbureau Profacts, met de steun van farmaceutisch bedrijf Theramex België. Het lifestyleblad wil zo, als grootste magazine van het land, meer awareness creëren rond de (peri)menopauze, de symptomen en de behandelingen.

De impact van menopauze op de fysieke en mentale gezondheid van de vrouw is niet te onderschatten, en vroeg of laat wordt elke vrouw ermee geconfronteerd. Het is dus belangrijk goed te weten waar je aan toe bent (of zal zijn), want pas dan kun je echt goed voor jezelf zorgen. Toch blijkt dat de menopauzekennis van de gemiddelde Belgische vrouw stukken beter kan. Een enquête bij bijna 3.000 vrouwen¹, gevoerd door Profacts, in opdracht van Libelle en met de steun van Theramex België, publiceert verrassende resultaten.

¹december 2023, 2.794 vrouwen (35+), waarvan 1.792 Libelle-lezeressen en 1.002 niet-lezeressen, representatief voor alle Belgische vrouwen 35+

Klachten en symptomen

Zo goed als elke vrouw weet wat menopauze is (95%), maar amper 33% kent de drie meest voor de hand liggende klachten, i.e. opvliegers, nachtelijk zweten en hormonale schommelingen. En er zijn ook heel wat klachten die helemaal niet of een stuk minder in verband worden gebracht met de (peri)menopauze:

  • 82% weet niet dat concentratieproblemen een gevolg kunnen zijn van de menopauze. 
  • Osteoporose is bij 68% niet gekend als menopauzeklacht. 

Daarbovenop worden ook heel wat symptomen niet of in mindere mate gelinkt aan de (peri)menopauze:

  • 59% van de Belgische vrouwen weet niet dat depressieve gevoelens een symptoom kunnen zijn. 
  • Slecht slapen? 60% denkt daarbij niet meteen aan de overgang. 
  • Duizeligheid? Ook dat kan een symptoom zijn voor de overgang, al weet 92% van de vrouwen dat niet. 

Libelle legde de resultaten voor aan prof. dr. Herman Depypere, gespecialiseerd in de menopauze en hij bevestigt: “60% van de vrouwen denkt dat de menopauze maar twee jaar duurt, terwijl het niet iets tijdelijks is. Eens je in de menopauze zit, blijf je in de menopauze. De klachten daarentegen verdwijnen wel, maar ook dat kan jaren duren.”

Behandeling

58% van de Belgische vrouwen probeert medische klachten – en dus ook menopauzeklachten - eerst zelf op te lossen. Dat klinkt herkenbaar voor prof. dr. Depypere: 

“De meeste vrouwen minimaliseren de ongemakken. ‘Het is wat het is’, denken ze, of: ‘het gaat wel over’. Maar met de juiste behandeling kun je de klachten wel degelijk verzachten of verminderen.” 

Op donderdag 22 februari verschijnt een nieuwe Libelle in de winkelrekken, met daarin een volledig menopauze-dossier, inclusief de resultaten van bovenvermelde enquête.

Over Libelle

Libelle is het grootste betalende magazine in België en telt wekelijks meer dan 850.000 lezers¹ in Vlaanderen. De Franstalige tegenhanger, Femmes d’Aujourd’hui, haalt een weekbereik van 483.000 lezers. Samen bereiken de twee magazines meer dan 1.330.000¹ lezers als nationale marktleider. Naast het magazine vormen ook het maandblad Libelle Lekker, de specials Libelle Lekker en Libelle Mama, de website, de evenementen, de online communities, enz. een bron van inspiratie voor de Libelle-vrouw.
¹Bron: CIM 2023

Karen Hellemans
Uitgever hoofdredacteur Libelle
karen.hellemans@roularta.be

Meer info m.b.t. dit onderzoek:

Charlotte Verstraeten
Product Manager Libelle
charlotte.verstraeten@roularta.be