Spindoctors gevraagd aan het Belgische hof

07 september 2016

Koning Filip en Koningin Mathilde hebben een imagoprobleem. Dat blijkt uit de enquête die het magazine Royals liet uitvoeren bij 2.500 respondenten van zowel Belgische, Nederlandse als Franse nationaliteit. De resultaten zullen in Laken niet op gejuich onthaald worden.

Op zowat elk vlak moet het Belgische koninklijke paar onderdoen voor zijn Nederlandse collega’s, Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Vooral de Nederlandse vorstin scoort goed. Niet enkel in Nederland maar ook in België kan ze op heel wat bijval rekenen. Mathilde is in het buitenland niet erg populair, behalve in Frankrijk.

Dat bijna een op de twee Nederlanders Willem-Alexander de meest professionele vorst van Europa vinden, mag niet verwonderen. Daartegenover staat dat Filip slechts bij een op de vijf Belgen als de meest vakbekwame koning wordt gekozen. Filip en Mathilde verrichten hun taak naar behoren, zo blijkt uit de enquête. Maar hun inspanningen komen nog niet genoeg over. Het Belgische koninklijke paar wordt verder verweten niet echt mee te zijn met zijn tijd en vooral niet dicht genoeg bij de bevolking te staan. Dat is een pijnlijke vaststelling, vooral omdat Filip zich sinds zijn aantreden net bijzonder inspant om naar het volk toe te gaan. Opvallend: Filip en Mathilde scoren het best bij de Belgen die goed op de hoogte zijn van hun activiteiten.

Wat de andere koningshuizen betreft, gaat uiteraard alle lof naar de 90-jarige Koningin Elizabeth. Zij wordt door jong en oud geprezen om haar professionaliteit. Kate spreekt daarentegen vooral de jongeren aan. En hoeft het te verwonderen dat de driejarige Prins George met zijn hoge aaibaarheidsfactor de populariteitspoll van de jonge royals aanvoert? Maar hij wordt op de voet gevolgd door… niemand minder dan de Belgische Prinses Elisabeth! Misschien kunnen Filip en Mathilde in de leer gaan bij hun dochter? Zij bezit de natuurlijke gave om zichzelf te zijn, ook voor een groot publiek. Uiteraard kunnen ze ook enkele hedendaagse spindoctors aantrekken. Zij verrichten vaak wonderen voor grote bedrijven, dus waarom niet voor zo’n ingewikkeld instituut als het Belgische hof?

(Royals oktober 2016: te koop vanaf 08/09/2016)