Roularta Media Group behoort bij de Europese top van het Google Digital News Initiative Innovation Fund

02 maart 2016

Met zijn project Metahaven behoort Roularta Media Group bij de Europese top van het Google Digital News Initiative Innovation Fund. Dit initiatief bekroont Europese projecten die digitale innovatie in de nieuwsindustrie stimuleren.

Op 24 februari 2016 maakte Google de eerste geselecteerden bekend. Uit een totaal van 1.200 inzendingen, afkomstig van Europese uitgevers en andere actoren uit de digitaalnieuwsindustrie, koos Google 128 mediaprojecten (of 10,66%) uit 23 Europese landen. Voor hun verwezenlijking kunnen de bekroonde projecten rekenen op een totale financiering van 27 miljoen euro voor alle projecten. Het Google Digital News Initiative Innovation Fund loopt over drie jaar (2 projectoproepen per jaar) en reserveerde er een totaalbudget van 150 miljoen euro of 50 miljoen euro per jaar voor.

Met het Metahaven-project zal Roularta Media Group alle mediacontent voorzien van verrijkingen/metadata en die in een gebruiksrelevante context, in nieuwe digitale services en op een gepersonaliseerde manier aan zijn lezers aanbieden. Voorts kan Roularta Media Group dankzij Metahaven het nieuwscreatieproces optimaliseren door het maximaal ondersteunen van de journalisten bij de aanmaak van hun content. 
 
Voor het Metahaven-project werkt Roularta Media Group samen met Zeticon (een Vlaamse kmo gespecialiseerd in oplossingen op het vlak van text mining) en KU Leuven (meer bepaald met de departementen Computerwetenschappen en Elektrotechniek, die hun expertise inzake de gezamenlijke verwerking van tekst, beeld- en videomateriaal ter beschikking stellen). Zeticon en KU Leuven leveren de achterliggende technologische innovatie, die Roularta Media Group in zijn redactionele systemen zal implementeren.
 
CEO Bruno Van Den Bossche van Zeticon – ‘Het Metahaven-project is een belangrijke boost voor de R&D van Zeticon. Het helpt ons om onze technologische voorsprong van onze data mining-producten te bewaren en zelfs uit te breiden. Voor onze klanten, zoals Roularta Media Group, opent dit de poort naar nieuwe manieren om kwaliteitsvol nieuws naar hun lezers te brengen. Dit is een vooruitgang voor alle projectpartners en ook de lezers zelf!’ 
 
Professor Tinne Tuytelaars en Professor Marie-Francine Moens van KU Leuven – ‘In het Metahaven-project willen we intelligente machines ontwikkelen die zoals mensen nieuwsteksten en nieuwsbeelden interpreteren zodat zij automatisch kunnen worden geclassificeerd’

Meer informatie? https://www.digitalnewsinitiative.com/

Contact Erwin Danis
Directeur Premedia
Tel +32 51 26 60 65
E-mail erwin.danis@roularta.be