Myriam Broeders (Microsoft) verkozen tot Leading ICT Lady of the Year 2024

14 maart 2024

Op donderdag 14 maart 2024 organiseerde Data News de 16de editie van She Goes ICT, een jaarlijks evenement dat vrouwen bekroont die zich onderscheiden hebben in de ICT-sector. Het evenement vond dit jaar plaats in Flagey, Brussel.

De winnaressen worden bepaald door de lezers van Data News enerzijds en een professionele jury bestaande uit ex-winnaars en IT-prominenten anderzijds. Na stemming en jurering werd Myriam Broeders (Chief Technical Officer bij Microsoft Belux) benoemd tot Leading ICT Lady of the Year 2024.

Eline Maris (Business Development Manager AI Solutions bij Cegeka werd verkozen tot Rising Tech Star of the Year 2024. Helemaal nieuw is de categorie Inclusive Tech Champion of the Year waarmee Data News uitdrukkelijk op zoek gaat naar een Belgische v/m/x die bovenal diversiteit én inclusie in de techsector promoot. Die award gaat naar Lissah Blommaert (Senior Technical Consultant bij Delaware).

Leading ICT Lady of the Year: Myriam Broeders  

Voor de Leading ICT Lady of the Year – zowat de opvolger van wat tot vorig jaar de ICT Woman of the Year heette - zoekt Data News een dame die uitblinkt in leiderschap binnen de brede technologische sector. Iemand die anderen kan inspireren, iemand die de neuzen in één richting krijgt, die een drijvende kracht achter verandering is én die impressionante resultaten neerzet. Uiteraard iemand die streeft naar een divers ICT-ecosysteem met gendergelijkheid als basis. Myriam Broeders (Microsoft Belux) voldoet niet alleen aan alle criteria, maar kon de jury zeker ook overtuigen met een authentiek verhaal, haar fijnzinnige humor en haar veerkracht. Ze haalde het van Ine Segers (Devoteam) en Sophie Libouton (STIB-MIVB). “Het leven begint bij 50”, is het motto van Myriam Broeders, die haar job binnenkort inruilt voor een nieuwe uitdaging bij Microsoft in Redmond.

Rising Tech Star of the Year: Eline Maris

Voor de Rising Tech Star of the Year award zoeken we dames – maximaal 40 jaar oud – die in de ICT-sector of aan ICT-gerelateerde projecten werken en die een rolmodel kunnen zijn voor jonge vrouwen en/of meisjes, studentes of scholieren die een carrière in ICT ambiëren. Eline Maris was zélf eerst een tijdlang leerkracht, maar besloot uiteindelijk toch de stap te zetten naar de IT-sector.  Ze wist de jury te overtuigen met haar enthousiasme, en met een traject waarbij ze elke kans met twee handen omarmde. “Ik denk dat er werk aan de winkel is om meer diversiteit te creëren, maar anderzijds moet er ook aandacht gespendeerd worden aan de cultuur in uw bedrijf, zodat die instroom zich daar ook goed voelt”, aldus de Rising Tech Star of the Year die als Business Development Manager AI Solutions werkt bij Cegeka.

Inclusive Tech Champion of the Year: Lissah Blommaert 

In deze gloednieuwe categorie, die voor iedereen openstond, gaat de award naar Lissah Blommaert. Ze werkt als Senior Technical Consultant bij delaware, waar ze ook mee op het beleid weegt rond diversiteit, gelijkheid en rechtvaardigheid. “Bedrijven moeten zich afvragen hoeveel diversiteit er nu écht is in hun organisaties. Het gaat dan over de combinatie van gender, mensen met verschillende religie, achtergronden, cultuur, kennis, expertises enzovoort. De eerste stap is het verzamelen van kwantitatieve data, maar meer bedrijven zouden moeten inzetten op kwalitatief onderzoek”, aldus de allereerste Inclusive Tech Champion of the Year. 

Rolmodellen helpen om stigma’s en vooroordelen te doorbreken. Een initiatief als She Goes ICT is daarom nog steeds nodig om de door de mannen gedomineerde ICT-wereld te vervrouwelijken. Maar daar stopt het niet. Met onze nieuwe Inclusive Tech Champion of the Year award willen we de nood aan meer diversiteit en inclusie op de ICT-werkvloer extra in de kijker te zetten. Want alle studies suggereren hetzelfde: meer diversiteit brengt zowel menselijke als zakelijke voordelen”, zegt juryvoorzitter Kristof Van der Stadt, hoofdredacteur van Data News.

Een uitgebreid interview met de drie winnaressen en alle achtergrondinformatie over de andere genomineerden, leest u in de editie van Data News die op dinsdag 19 maart verschijnt.

Over Data News

Als de referentie in België legt het magazine Data News al 45 jaar de brug tussen IT-toepassingen, technologie, IT-managers en eindgebruikers bij ondernemingen, overheid, onderwijs en IT-verenigingen.

Met de dagelijkse nieuwsbrief en de website datanews.be legt het sterk de focus op Belgisch nieuws, trends en opinies. Dat wordt aangevuld met dossiers, internationale berichtgeving en praktijkverhalen. De rubriek ‘Careers’ focust op loopbaanontwikkeling en interessante carrièrewendingen.

Data News brengt ook 2 gidsen uit: Career Guide en ICT Guide.

Events ondersteunen de redactionele invulling: de Data News Awards for Excellence, de verkiezing van de CIO of the Year en She Goes ICT.

Kristof Van der Stadt
Hoofdredacteur Data News
kristof.van.der.stadt@datanews.be