Lieve Mostrey is Trends Manager van het Jaar

11 januari 2024

Lieve Mostrey, CEO van Euroclear, werd verkozen tot Trends Manager van het Jaar 2023. Ze is de 39ste laureaat en is in de erelijst de opvolger van Rika Coppens, CEO van House of HR. Mostrey, die voor de derde keer was genomineerd, werd verkozen door een onafhankelijke jury en de lezers van Trends.  

Lieve Mostrey (63) is sinds 2017 CEO van Euroclear, een bedrijf dat een cruciale schakel vormt in het functioneren van het wereldwijde financiële systeem. Euroclear is een wereldspeler in de afwikkeling van effectentransacties. De onderneming garandeert de gelijktijdige uitwisseling van cash en effecten bij een transactie. Daarnaast staat Euroclear in voor het bewaren van de effecten, het bijhouden van de posities en het beheer van het onderpand.

Cashmachine

Onder leiding van Mostrey ontwikkelde Euroclear zich tot een aantrekkelijke cashmachine. De onderneming concentreerde zich op de versterking en uitbreiding van het klantennetwerk, alsook op de ontwikkeling van nieuwe diensten en markten. Dat koppelde Mostrey aan een programma van strikte kostenbeheersing.

Die strategie resulteerde in een belangrijke toename van de fee-inkomsten, waardoor de onderneming minder afhankelijk werd van de rente-evolutie.

In 2022 verwerkte Euroclear 304 miljoen financiële transacties, goed voor een waarde van 1.066.284 miljard euro. Het bedrijf hield voor zijn klanten 35.000 miljard euro aan effecten in bewaring. De resultaten van Euroclear stegen fors, zowel in 2022 als 2023, maar zijn vertekend door de opbrengsten uit de geblokkeerde activa van Russische klanten die Euroclear aanhoudt. Onderliggend was er in de eerste negen maanden van 2023 ook sprake van een verdubbeling van de winst uit de ‘gewone activiteiten’.

Carrière

Lieve Mostrey is één van de weinige vrouwen die alle glazen plafonds doorbrak. In 1983 studeerde ze af als burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven. Dat een vrouw die studies succesvol beëindigde, was in die tijd uitzonderlijk en atypisch. Datzelfde jaar begon ze haar carrière in de financiële sector op het IT-departement van de Generale Bank. In 1997 verhuisde ze naar Operations.
Na de fusie van de Generale Bank met de ASLK werd ze in 2006 country manager van Fortis Bank België. In 2008 werd ze benoemd tot chief operating officer van Fortis Bank (vanaf 2009 BNP Paribas Fortis). Kort daarop verliet ze de bank om haar carrière een nieuwe richting uit te sturen. Ze werd head of technology bij Euroclear, een bedrijf dat ze als bestuurder goed had leren kennen. In 2017 werd ze de CEO van het settlementhuis.

Rolmodel

Diversiteit en inclusie zijn altijd belangrijke aandachtspunten geweest voor de kersverse Trends Manager van het Jaar.

Lieve Mostrey, CEO Euroclear & Trends Manager van het Jaar 2023:
“Ik heb altijd gedacht dat vrouwen op een natuurlijke wijze zouden doorgroeien naar topfuncties in de financiële sector, maar ik heb die mening moeten bijstellen. De doorbraak die ik verwacht had, is er niet gekomen. Daarom heb ik als manager getracht om andere vrouwen een kans te geven. Ik ben daar trots op, maar vind het tegelijk jammer dat ik anno 2024 nog een rolmodel moet zijn.”

De 63-jarige Mostrey neemt in de komende weken afscheid als CEO van Euroclear, maar op pensioen gaat ze nog niet.

Mostrey:
“Ik zal minstens tot mijn 66ste actief blijven. Ik ga zeker enkele bestuursmandaten uitoefenen. Daarnaast zal ik meer tijd maken voor mijn familie, en om te sporten en te reizen. Ik zie dit als een nieuwe fase in mijn leven, een opportuniteit om mijn leven op een andere manier te organiseren. Je moet jezelf kunnen heruitvinden tijdens je carrière. Dat heb ik altijd betracht.”