Libelle-enquête bewijst dat kinderen stereotiep denken over beroepen

25 oktober 2022

Libelle-enquête bewijst dat kinderen stereotiep denken over beroepen

Een enquête van Libelle bij meer dan 2000 volwassenen en hun (klein)kinderen bevestigt dat kinderen nog altijd stereotiep over hun toekomst dromen. Libelle voerde de enquête uit naar aanleiding van het kinderboek ‘Er was eens een dapper meisje’ waarmee Libelle-hoofdredactrice debuteert als auteur.

 

Er werd aan kinderen gevraagd om aan te geven welke beroepen voor zowel jongens of meisjes geschikt zijn (los van wat ze zelf wilden worden).  Uit de antwoorden blijkt dat kinderen meer genderneutraal denken naarmate ze ouder worden. Maar vooral jongens vinden bepaalde beroepen toch nog altijd meer voor jongens dan voor meisjes. Meisjes zien zichzelf later als leerkracht, dierenarts, danseres of dokter.  Jongens worden graag politieman, brandweerman, game developer of topsporter. Meer dan een derde van de kinderen haalt inspiratie voor wat ze willen worden uit zijn of haar nabije omgeving – bij mama, papa, familie of vrienden.

Steven Gielis, lector orthopedagogie en bezieler van de online community ZITDAZO: “Genderstereotiep denken beknot kinderen meer dan we denken. Het beperkt hen om te kunnen zijn wie ze zijn en hun talenten volop te benutten. Gelukkig reflecteren kinderen, wanneer ze iets ouder zijn, met leerkrachten en ouders, waardoor er meer nuance komt. We kunnen zeker nog een pak méér verhalen gebruiken die rond stoere heldinnen draaien en niet rond vrouwelijke personages die gewoon een mooi uiterlijk hebben.”

Libelle voerde de enquête uit naar aanleiding van het boekdebuut van hoofdredactrice Karen Hellemans. Haar kinderboek ‘Er was eens een dapper meisje’ bevat 50 sprookjesverhalen met evenveel Belgische vrouwen in de hoofdrol. Hellemans baseerde haar 50 sprookjes verhalen op het levensverhaal van evenveel Belgische rolmodellen, zoals tv-presentatrice Paula Semer, nieuwsanker Fatma Taspinar, journaliste Greet Dekeyser, radiopresentatrice Siska Schoeters, Hoofd van Europol Catherine De Bolle, wafelbakster Moeder Siska, stuntvrouw Hélène Dutrieu, bierbrouwster Rosa Merckx, auteur Pascale Naessens, fotografe Lieve Blanquaert, illustratrice Fatinha Ramos, musicalster Vera Mann, sopraan Astrid Stockman, auteur Kristien Hemmerechts, zangeres Axelle Red, dichter Esohe Weyden, comedienne Serine Ayari, DJ Zohra, sprintster Kim Gevaert, basketster Ann Wauters, voetbalster Imke Courtois, wielrenster Griet Hoet, eigenaar van JBC Ann Claes, politica Zuhal Demir, brillenontwerpster Eline De Munck, politica Hilde Crevits,  fotomodel Romy Schlimbach, weervrouw Jill Peeters, voormalig rector VUB Caroline Pauwels

Karen Hellemans, hoofdredactrice Libelle: “Kinderen worden meer geïnspireerd door mensen van hier, dicht bij hen, in plaats van door Michelle Obama uit het verre Amerika of Coco Chanel uit Frankrijk. Waarom niet het straffe verhaal vertellen van onze Jill Peeters die strijdt voor het klimaat of voetbalster Imke Courtois? Zulke vrouwen zijn super als rolmodel voor kleine meisjes."

Met het boek wil Hellemans kinderen aansporen om groter en minder genderstereotiep over hun toekomst te dromen. Stephanie Dehennin tekende voor de illustraties.

Om het debuut van hoofdredactrice Karen Hellemans in de kijker te zetten, pakt Libelle uit met een muurschildering in de Gentse binnenstad. Zo wil het weekblad voorbijgangers laten kennismaken met een van de verhalen uit het boek: de bekende ondernemer en zangeres Eline de Munck droomde als klein meisje al van een brillencollectie die perfect aansluit bij je kledij en je karakter en heeft die droom nu gerealiseerd.

Over de auteurs
Karen Hellemans is hoofdredacteur bij Libelle. ‘Er was eens een Dapper Meisje’ is haar debuut als auteur. Stephanie Dehennin is kinder- en wetenschapsillustrator. Eerder verschenen van haar ‘Ik heb een vraag’ en ‘De jongen in de zeepbel'.
'Er was eens een dapper Meisje' is uitgegeven bij Pelckmans.
 
Over Libelle
Libelle is het grootste betalende magazine van België met wekelijks 945.000 lezers en bezoekers. Naast het magazine vormen ook het maandblad Libelle Lekker, de specials Libelle Lekker en Libelle Mama, de website, onze events, onze online communities, enz. een bron van inspiratie voor de Libelle-vrouw.

Interviews
Zijn mogelijk met Karen Hellemans via Lies Bresseel +32 479 33 62 89 – lies.bresseel@roularta.be

Karen Hellemans
Hoofdredactrice Libelle
karen.hellemans@roularta.be
+32 478 58 49 83
Nele Baeyens
Directeur Marketing
nele.baeyens@roularta.be
+32 477 98 30 98