Krant van West-Vlaanderen wint mediaprijs met dossier over zelfdoding

16 november 2016

Het dossier ‘Zelfdoding in West-Vlaanderen’ van Krant van West-Vlaanderen heeft zaterdagmorgen de Media Award 2016 van de Werkgroep Verder gewonnen. Het dossier was het werk van journalisten Olivier Neese en Pieter-Jan Breyne en fotograaf Tom Brinckman.

Sinds 2004 reikt de Werkgroep Verder, een organisatie voor nabestaanden van mensen die zelfdoding pleegden, elk jaar haar Media Award uit. De prijs bekroont journalisten en media die zelfdoding op een correcte en respectvolle manier benaderen. Dit jaar waren er inzendingen van onder andere De Morgen, De Standaard en Knack. De vijfkoppige jury onder leiding van Pieter Knapen van de Raad voor de Journalistiek koos uiteindelijk voor het dossier ‘Zelfdoding in West-Vlaanderen’, dat op vrijdag 21 oktober in Krant van West-Vlaanderen verscheen. Krant van West-Vlaanderen is een weekblad van Roularta Media Group en bereikt wekelijks ongeveer 400.000 lezers.
“West-Vlaanderen is al jaren de Vlaamse provincie met de hoogste zelfdodingscijfers, en we wilden nagaan hoe dat kwam”, zeggen Olivier Neese en Pieter-Jan Breyne. Daarvoor doken ze maandenlang in het thema, zochten ze alle beschikbare data op en spraken ze met academici en hulpgroepen maar ook met West-Vlaamse nabestaanden en pogers. “Van meet af aan waren we het er over eens dat we ons strikt aan de mediarichtlijnen rond zelfdoding wilden houden”, aldus de journalisten. “Deze bekroning doet ons deugd en zet ons aan om verder te gaan met lokale onderzoeksjournalistiek.”

Onder de noemer KW Onderzoekt wil Krant van West-Vlaanderen in 2017 op geregelde tijdstippen uitpakken met onderzoeksdossiers.

 

Contact Stefaan Vermeersch
Directeur Krant van West-Vlaanderen

Tel +32 51 26 64 60
E-mail stefaan.vermeersch@kw.be