Knack lanceert opnieuw ‘Maai Mei Niet’

13 april 2022

Voor het tweede jaar op rij roept Knack samen met HOGENT, KU Leuven, Mijn Tuinlab, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Het Ministerie voor Natuur iedereen op in de maand mei hun gras niet te maaien. De actie, die loopt onder de slogan ‘Zaai geen paniek en maai mei niet’, beoogt een verbetering van de biodiversiteit. Die wordt bedreigd als gevolg van de klimaatcrisis.

Maai Mei Niet

Langer gras waarin bloemen mogen groeien, heeft tal van voordelen. Het houdt meer vocht op, wat de verdroging tegengaat. Het bevat ook meer koolstof en voorziet in eten voor bestuivers zoals bijen en andere nuttige insecten, die de basis van het ecosysteem vormen.

Vorig jaar rolde Knack voor het eerst de campagne ‘Maai Mei niet’ uit. Meer dan zesduizend mensen schreven zich toen in, goed voor 145 hectare ongemaaid privégazon. Ook zestig steden en gemeenten namen deel. Zij lieten 85 miljoen vierkante meter openbaar gazon ongemoeid. Elke deelnemer kreeg een persoonlijke nectarscore, die uitdrukt hoeveel bijen, vlinders en andere cruciale insecten hij/zij te eten gaf. Dat resulteerde in de Nationale Nectarscore: 5 miljoen bijen kregen dankzij Maai Mei Niet elke dag voedsel.

Dirk Draulans, Bioloog Knack: “Zo simpel kan het zijn: laat je grasmaaier een maand lang staan en zie de planten, bloemen en insecten in je tuin opleven. Wist je dat de geur van vers gemaaid gras eigenlijk een zelfverdedigingsmechanisme is? Het gras waarschuwt de rest van je tuin dat er gevaar dreigt. Maaien leidt tot minder bloemen en dat zijn cruciale voedselbronnen voor bv. bijen en vlinders. Daarom nodigt Knack ook dit jaar iedereen uit om zijn gazon in mei ongestoord te laten groeien.”

Schrijf je in op knack.be/maaimeiniet en deel jouw inspanningen met #maaimeiniet.

Knack is al een halve eeuw lang een gezaghebbende stem in Vlaanderen. Het nieuwsmagazine zelf bereikt vandaag 864.000 lezers en surfers (volgens de meest recente CIM-studie, bereik Total Brand), Weekend Knack haalt er 442.000, Focus Knack 278.000. Knack blijft investeren in kwaliteitsjournalistiek en verwierf onlangs opnieuw en als enig Belgisch medium het keurmerk van het International Fact-Checking Network (IFCN).

Vragen over tuin- en grasbeheer:
-Velt - Yacine Ryckebusch - yacine@velt.nu
-KU Leuven - Koenraad Van Meerbeek – koenraad.vanmeerbeek@kuleuven.be
-Het Ministerie voor Natuur – Frederik Houssin - frederik@hetministerievoornatuur.be

Vragen over deze campagne via Sophie Docx sophie.docx@roularta.be, Brand Manager Knack

Bert Bultinck Niels Famaey
Hoofdredacteur Knack
bert.bultinck@knack.be
Uitgever Knack
niels.famaey@roularta.be