Knack en andere media zeggen ‘Genoeg!’ tegen geweld op vrouwen

24 november 2021
GENOEG!
GENOEG!

Knack en andere media zeggen ‘Genoeg!’ tegen geweld op vrouwen

Op de middag van 24 november schreeuwden twaalf mediamerken op initiatief van Knack samen: ‘GENOEG!’ tegen geweld op vrouwen. Aan het gezamenlijk, digitale mediastatement nemen de redacties van  Knack, Libelle, Flair, Feeling, Focus, Weekend, Plus Magazine, Trends, Kanaal Z, Sport Voetbalmagazine, Krant van West Vlaanderen, De Zondag, Play4, Play5, Play6, Play 7 en Go Play.be deel. Eén dag later, op de Internationale dag tegen geweld op vrouwen, sluit ook StuBru zich aan.
 
Aanleiding voor de actie is het dossier van nieuwsmagazines Knack/LeVif dat op 24 november  verschijnt. Knack-redacteuren Han Renard en Catherine Vuylsteke zochten twee maanden lang slachtoffers op, en spraken met hun zorgverleners en met daders, experts en politieagenten. Het dossier bevat voorts een reportage over een undercoverteam.
 
In de ochtendshow van StuBru licht Knack-redactrice Han Renard op 25 november het dossier toe. Ze krijg het gezelschap van een slachtoffer dat getuigt over hoe het als vrouw is om te leven en overleven in een wereld van geweld. De vrouw zal ook 35 echte aanleidingen tot huishoudelijk geweld geven. 35 pijnlijke herinneringen die zij aan de lijve heeft ondervonden. maar waarover ze toch geen aangifte deed.
 
Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck: “Onze grootste nachtmerrie is dat dit louter een media-ding blijft. We hopen dat iedereen zich aansluit bij dit statement en op haar of zijn manier GENOEG! zegt, bijvoorbeeld via #genoeg. We stellen ons beeldmateriaal daarom ook volledig ter beschikking op knack.be/genoeg”
 
Doet onze maatschappij wel genoeg?
Gemiddeld duurt het 35 keer voor een vrouw aangifte doet van geweld. Voor ze zegt ‘genoeg is genoeg’. Maar is één keer geweld al niet te veel? Knack stelt zich openlijk de vraag: doen we als maatschappij wel genoeg? Want de stroom aan nieuwsberichten over partnergeweld en seksueel geweld tegen vrouwen is eindeloos. Met het dossier ‘GENOEG!’ wil Knack het maatschappelijk debat aanzwengelen.
Bovendien geeft Knack zijn lezers advies en tips waarmee ze hulp kunnen bieden wanneer nodig. Hoe kan men huiselijk geweld, dat vaak onzichtbaar blijft, toch herkennen. Hoe men kan helpen? En hoe kunnen ouders de oproep ‘educate your sons’ in de praktijk omzetten?
 
7 Keer hartverscheurend hard
“In het dossier GENOEG! geven we zeven getuigen het woord”, vertelt Bert Bultinck, hoofdredacteur van Knack. “Bij hun verhalen kan niemand onbewogen blijven, maar ze geven slechts een glimp van hoe wijdverspreid, diepgeworteld en vernietigend het geweld tegen vrouwen in ons land is. Zoals de getuigenis van J., die tot drie keer toe verkracht werd.”
 
“Toen ik wakker werd, waren twee van de drie nog aanwezige kerels mij aan het verkrachten. De derde was aan het filmen. Ik weet nu pas dat die beelden al twee jaar rondgaan op incelnetwerken”, getuigde J. aan de Knack-redactie.
 
“Voor ons was het tijd om te zeggen: #GENOEG!”, concludeert Bultinck.
 
Knack is dankzij zijn uniek concept hét complete nieuwsmagazine.  Het biedt achtergrondinformatie over de actualiteit in binnen- en buitenland. Samen met Weekend Knack (lifestyle) en Focus Knack (entertainment) brengt het elke woensdag een fantastisch pakket lectuur. ‘knack.be’ zorgt 7 dagen op 7 voor non stop berichtgeving en updating. Knack-abonnees hebben toegang tot de digitale kiosk ‘MijnMagazines’.

Bert Bultinck
Hoofdredacteur Knack
bert.bultinck@knack.be
+32/485 12 86 23