Jos Pierreux wint de Knack Hercule Poirotprijs 2018

28 oktober 2018

Jos Pierreux wint met ‘Niets erger dan spijt’ de 21ste Hercule Poirotprijs. De Knack Hercule Poirotprijs bekroont jaarlijks het beste Vlaamse misdaadverhaal. Hij ontving de prijs op de openingsdag van de Boekenbeurs en wordt hiermee de opvolger van Hilde Vandermeeren. De winnaar krijgt een cheque van 5.000 euro en een Mont-Blanc pen, Le Petit Prince limited edition. Hij ontving de prijs uit handen van professor Jean-Paul Van Bendegem.
 
Toni Coppers wint de Publieksprijs met ‘De jongen in het graf’,  een spannend verhaal waarin een wrede seriemoordenaar het oplossen van een cold case tegenhoudt. "Dat is schrijven op Europees niveau" vond de jury.
 
Maja Wolny werd  met haar boek  ‘De boekenmoordenaar’ bekroond met de ‘Fred Braeckman-award’ voor het beste debuut.
 
 
Over ‘Niets erger dan spijt’
In Knokke worden twee tienermeisjes verkracht. Hun aanrander heeft kenmerkende tatoeages. Luk Borré bijt zich in het onderzoek vast. Intussen heeft hij persoonlijke problemen: wie wil zich op de speurder wreken en waarom? Zijn bejaarde maar koppige moeder is voor lange tijd in het ziekenhuis opgenomen en heeft maar één wens. Haar zoon wordt geacht ervoor te zorgen dat die ingewilligd wordt.
Als Jos Pierreux zijn tweede adem vond in 'Avenue des Doods' en het thrillergenre met een beheersbaar groteske toon verrijkte in ‘Voldaan’, dan heeft hij met ‘Niets Erger dan Spijt’ nog hoger gegrepen. En niet gefaald. De plot is minder bekommerd om het raadsel, dan om de breuk in zekerheden en wet. De klemtoon verschuift helemaal van de schertsfiguren (voorop de graaf-burgemeester van Knokke) en de gekende hoofdpersonages, vrijschutter-inspecteur Luk Borré en zijn voormalige escortdame Rena, naar een striemende aanklacht tegen de nukkige onwil van ziekenhuispersoneel om euthanasie, ondanks wettelijke beschikking, toch uit te voeren. Een tour de force. Een Pierreux grand cru.
 
Over Jos Pierreux
Jos Pierreux (1957) is afkomstig uit Pepingen en woont in Halle. Jarenlang schreef Jos Pierreux tussen vijf en zeven ’s ochtends om daarna naar zijn bouwbedrijf te vertrekken. Sinds 2012 is hij bouwondernemer af en ‘professioneel misdaadauteur’.
 
Over de Knack Hercule Poirotprijs
De Vlaamse thrillerauteurs een duwtje in de rug geven, dat was het doel toen Knack Weekend in 1998 de Knack Hercule Poirotprijs in het leven riep.
Een ambitie die ruimschoots werd waargemaakt. Want zowel qua kwantiteit als kwaliteit staan de Vlaamse thrillers in 2018 aan de top. Voormalige laureaten zijn:  Patrick Conrad, Toni Coppers, Louis van Dievel, Stan Lauryssens, Rudy Soetewey, Pieter Aspe, Jef Geeraerts, Luc Deflo en vele anderen.
 

 

Contact Geert Lambrecht
Voorzitter jury Knack

Xavier Bouckaert
CEO

Tel +32  51 26 60 81 +32 51 26 63 23
E-mail geert.lambrecht@roularta.be xavier.bouckaert@roularta.be