Jan Van Der Cruysse wint Knack Hercule Poirotprijs 2016 ‘

31 oktober 2016

Jan Van Der Cruysse wint Knack Hercule Poirotprijs 2016 ‘

‘Bling Bling’ van Jan Van Der Cruysse wint de 19de Hercule Poirotprijs. De auteur kreeg de prijs op de openingsdag van de Boekenbeurs en werd daarmee de opvolger van Patrick Conrad. De Knack Hercule Poirotprijs bekroont jaarlijks het beste Vlaamse misdaadverhaal. Jan Van Der Cruysse krijgt een cheque van 5000 euro en een Mont-Blancpen William Shakespeare, limited edition. Hij ontving de prijs uit handen van Herbert Flack, als Van In de beroemdste speurder van Vlaanderen.

De winnaar van vorig jaar, Toni Coppers, kaapte ook deze keer de publieksprijs weg met ‘De Hondenman’.

Koen Strobbe werd voor zijn thriller ‘Kruis en Munt’ bekroond met de ‘Fred Braeckman-award’ voor het beste debuut.

Over Bling Bling

In India wordt een diamantkoerier verdoofd en beroofd van een lading diamanten, die eigendom zijn van een Georgische handelaar, eigenlijk een zetbaas van de maffia. Er ontspint zich een bijzonder ingewikkeld intrige dat een koppige speurder en een ontslagen veiligheidsagente tegenover niets ontziende schurken stelt: skrupuleloze folteraars en hebzuchtige tycoons. Dat mondt uit in wederzijds bedrog, een rist doden, en mateloos geweld.

Een meesterlijk debuut in de wereld van diamant en reizen. Een strak in de hand gehouden kompositie die heel breed uitwaaiert, maar waarover de auteur altijd de kontrole houdt, stilistisch én verhaalsmatig geloofwaardig, was het oordeel van de jury.

Over Jan Van Der Cruysse

Jan Van Der Cruysse heeft met Bling Bling zijn eerste thriller geschreven. Jan was vooral bekend als woordvoerder van Brussel Airlines, een job die hij 20 jaar lang uitoefende. In die functie beleefde hij de luchtvaart gedurende twintig jaar vanaf de eerste rij. ‘Een eindeloze bron van inspiratie voor het verzinnen van spannende verhalen en verknipte personages. De belevenissen van Albertien zijn gelukkig volstrekt fictief’, stelt hij gerust.

Over de Knack Hercule Poirotprijs

De Vlaamse thrillerauteurs een duwtje in de rug geven, dat was het doel toen Knack Weekend in 1998 de Knack Hercule Poirotprijs in het leven riep. Een ambitie die ruimschoots werd waargemaakt. Want zowel qua kwantiteit als kwaliteit staan de Vlaamse thrillers in 2016 aan de top. Voormalige laureaten zijn: Patrick Conrad, Toni Coppers, Louis Van Dievel, Stan Lauryssens, Rudy Soetewey, Pieter Aspe, Jef Geeraerts, Luc Deflo en vele anderen.

Contact Geert Lambrecht
Voorzitter jury Knack Hercule Poirotprijs 2016
Jos Grobben
Directeur Magazines
Tel +32 51 25 60 81 +32 27 02 46 75
E-mail geert.lambrecht@roularta.be jos.grobben@roularta.be