Guido Lemeire is CIO of the Year 2020

03 december 2020

Guido Lemeire is CIO of the Year 2020

Guido Lemeire, CIO van NMBS, is door Data News uitgeroepen tot CIO of the Year 2020.  Omdat evenementen nog steeds niet kunnen plaats vinden, maakte Data News de CIO of the Year en de winnende ICT-projecten van het jaar deze keer bekend in een live uitzending. Guido Lemeire, CIO van NMBS, kwam na publieke stemming en beraadslaging door de professionele jury als winnaar uit de bus. Hij volgt Filip Michiels (CIO bij TUI) op als CIO of the Year. Lemeire haalde het van Dirk Altgassen, Group CIO bij Etex, en Yves Dupuy, CIO bij Euroclear.
 
Het is de redactie die de shortlist bepaalt. De uiteindelijke winnaar werd gekozen door een professionele jury en de lezers van Data News, die online konden stemmen. De drie genomineerde CIO’s moesten zichzelf en de projecten waar ze voor staan voorafgaand ook voorstellen aan de jury. Dat gebeurde ditmaal via een videogesprek.
 
Met de CIO of the Year award wil Data News een CIO lauweren voor zijn of haar realisaties, visie, strategisch inzicht, leiderschapskwaliteiten en persoonlijkheid. Hij of zij moet er in slagen om IT te aligneren met de bedrijfsstrategie, IT als nieuwe business driver te positioneren en de digitale transformatie van het bedrijf mee aan te sturen of te bespoedigen.
 
Met Guido Lemeire kiest de jury voor een CIO in een sector die een wat verouderd imago met zich meesleurt en waar digitalisering een moeilijk verhaal is. Dat hij er de afgelopen jaren toch in slaagde om de spreekwoordelijke trein terug op de rails te krijgen, is voor de jury bewijs dat Lemeire een sterke leider is en de man op de juiste plaats. Dat de digitalisering zowel doorgezet is aan technologische kant als aan architectuurkant is een sterk punt. Die digitalisering weerspiegelt zich trouwens zowel bij de interne back-end als richting reiziger: nog een sterk punt dat bijgedragen heeft tot de keuze voor Guido Lemeire.
 
 
Imes Dexis wint ICT/Digital Project of the Year
Daarnaast ging Data News ook op zoek naar winnaars voor de meest innovatieve ICT-projecten, ondertussen al voor de 28ste (!) keer. Uit de inzendingen maakte de Data News redactie een eerste selectie, waarbij net als vorig jaar acht projecten weerhouden werden. ‘Project Phoebe’ van Imes Dexis – een toeleverancier voor de industrie – werd na beraadslaging tot ‘ICT/Digital Project of the Year’ uitgeroepen. Project Phoebe is een opmerkelijke technologische combinatie die orders en offertes op elkaar afstemt: een synergie van de aloude mainframe AS400 RPG met machine learing (ML), deep learning (DL) en natural language processing (NLP).
 
 
Twee coronagerelateerde projecten bekroond
In een jaar als 2020 kan het uiteraard niet anders dan dat er ook flink wat projecten ingediend werden die specifiek rond het coronavirus werken. Denk aan tools rond social distancing, het beheer van de werkplek, of het versneld uitwerken van toepassingen voor de overheid om bepaalde coronapremies te kunnen aanvragen. KU Leuven krijgt de titel ‘Covid-19 Project of the Year 2020’ toebedeeld voor ‘A digital storm hits the auditoria’. Zoals de ondertitel ‘Flipping to a hybrid university over the summer’ al duidelijk maakt gaat het om een grootschalig ICT-project om van afstandsleren en hybride leren een realiteit te maken. Geen evidentie, zo bleek, om weblessen vanuit de auditoria te streamen of om docenten wegwijs te maken in het nieuwe systeem. Dat de hele switch op korte tijd is gelukt, en dat in een academische context, maakt dat de jury voor dit project kiest.
 
Een covid-19-project ingezonden door UCB kennen we de titel ‘ICT Moonshot Project of the Year 2020’ toe. Het project bewijst dat grootschalige cloud computing , waarbij UCB heel wat molecule-designs toevoegde, kan bijdragen tot een versnelde zoektocht naar antivirale middelen tegen het virus. Het project kon ook al rekenen op felicitaties van Microsoft-baas Satya Nadella. Voor de jury illustreert het moonshotproject hoe in België wetenschap gedreven wordt door technologie.
 
 
Meer over de winnende projecten en een interview met CIO of the Year Guido Lemeire leest u in de editie van Data News magazine die op 8 december verschijnt.

Contact Kristof Van der Stadt
Hoofdredacteur Data News
Jos Grobben
Directeur magazines Roularta
E-mail kristof.van.der.stadt@datanews.be jos.grobben@roularta.be