Galenusprijzen 2022 uitgereikt: het Belgische argenx wint met Vyvgart®

26 mei 2023

Galenusprijzen 2022 uitgereikt: het Belgische argenx wint met Vyvgart®

Gisterenavond reikte premier Alexander De Croo op een druk bijgewoond event de 41ste Galenusprijzen van Artsenkrant en le Journal du médecin uit. De trofee voor het meest innovatieve geneesmiddel van 2022 ging naar Vyvgart®. De beste onderzoeker is Abhishek Garg (KU Leuven).

Het bekroonde geneesmiddel Vyvgart® is een first-in-class antilichaamfragment met een innovatief en doelgericht werkingsmechanisme, ontwikkeld door het Belgisch biotech bedrijf argenx. Vyvgart® werd specifiek ontworpen om de neonatale Fc-receptor te blokkeren. Voor patiënten met gegeneraliseerde myasthenia gravis (gMG), een zeldzame auto-immuunziekte gekenmerkt door ernstige spierzwakte, biedt het geneesmiddel een belangrijk antwoord.

Abhishek Garg

Abhishek Garg won de Galenusprijs voor farmacologie met zijn onderzoek in het domein van de kankerimmunotherapie. Immunotherapie is een baanbrekende kankerbehandeling die een nieuwe aanpak mogelijk maakt. Het stelt het eigen immuunsysteem van het lichaam in staat om de ziekte te bestrijden. Uniek aan het onderzoek van Abhishek Garg is de benadering om prognostische/predictieve of FD biomarkers te gebruiken. Zo worden innovatieve proof-of-mechanism/concept rond de farmacologie van immunotherapie bij patiënten aan het licht gebracht. Daarmee biedt het onderzoek van Garg een antwoord op een van de grootste onvervulde behoeften in de immuno-oncologie.

Medische hulpmiddelen

Eerder dit jaar, op 16 maart, werden aansluitend op de MedTechMeetUp 2023 de Galenusprijzen voor ‘medische hulpmiddelen’ en ‘beloftevol ontwerp’ uitgereikt. In de eerste categorie won Iriscope, een geminiaturiseerde sonde van 1,8 mm, gebruikt bij de opsporing van longkanker van de firma Lys Medical. Het meest beloftevolle ontwerp was NAO.VNS, een neurosimulator gericht op het verminderen van de epileptische aanvallen gepatenteerd door Synergia Medical.

Galenusprijzen

Al 41 jaar reikt Roularta HealthCare, uitgever van Artsenkrant/Le Journal du Médecin en de Apotheker/Le Pharmacien jaarlijks de prestigieuze Galenusprijzen uit. Een jury van universiteitsprofessoren selecteert vier winnaars. De farmacologieprijs bekroont onderzoek in de klinische en fundamentele farmacologie en wordt toegekend aan een onderzoeker of een onderzoeksteam. De geneesmiddelenprijs bekroont het meest innovatieve geneesmiddel voor menselijk gebruik van het afgelopen jaar. En de prijzen voor het medisch hulpmiddel en beloftevol ontwerp bekronen ten slotte de meest innovatieve devices.


Over Roularta Healthcare

Roularta HealthCare, de marktleider in het medische perssegment, publiceert naast Artsenkrant/Le Journal du Médecin ook de Apotheker/le Pharmacien en AK/JDM Hospitals. Elke publicatie is gespecialiseerd in een specifiek deelgebied en houdt huisartsen, specialisten, apothekers en zorgmanagers volledig op de hoogte van het laatste nieuws in hun vakgebied. Uiteraard worden alle titels ondersteund door nieuwsbrieven en websites.

Jan Bamelis
Directeur Roularta Healthcare
jan.bamelis@roularta.be