Erwin Verstraelen is CIO of the Year 2018

15 november 2018

Op donderdag 15 november organiseert Data News de 26ste editie van CIO of the Year. Met deze award wil Data News een CIO lauweren voor haar of zijn realisaties. De elementen die meespelen in de keuze zijn visie, strategisch inzicht, leiderschapskwaliteiten en persoonlijkheid.

De redactie van Data News schoof dit jaar drie kandidaten naar voor die volop bezig zijn met een digitaal transformatietraject en die de klassieke IT-verantwoordelijkheid combineren met een duidelijk mandaat voor de digitale strategie. De uiteindelijke winnaar werd bepaald door de lezers van Data News enerzijds en een professionele jury bestaande uit academici, ex-winnaars en IT-prominenten anderzijds. Na stemming en jurering werd Erwin Verstraelen (Port of Antwerp) benoemd tot de beste CIO van het jaar. Hij haalde het daarbij van Jocelyn Darbroudi (CIO DKV Belgium) en Günther Ghijsels (CIO & CDO Randstad Group Belgium).

Erwin Verstraelen (Port of Antwerp) is CIO of the Year 2018

Erwin Verstraelen is de Chief Digital, Information & Innovation Officer (CDIIO) van het Antwerpse Havenbedrijf. Een rol die tot vorig jaar niét bestond bij Port of Antwerp. Voordien was Erwin ook al zes jaar CIO bij Aveve. Erwin Verstraelen haalde het met zijn duidelijke strategische visie om de haven te digitaliseren. “IT is een middel om een einddoel te bereiken en dat einddoel is digitale innovatie. Het eindpunt en de middelen splitsen is niet ideaal om tot een succes te komen”, meent Erwin Verstraelen die de rol van CIO en CDO combineert. Zo wordt een digitaal zenuwstelsel over de haven heen gelegd met intelligente camera’s, sensoren en drones. Daarnaast maakt Verstraelen ook werk van de rol van de havenautoriteit als ‘community builder’. Port of Antwerp wil daarom de bedrijven in de haven helpen om digitale innovatie te omarmen. Initiatieven als PortXL (start-ups), The Beacon (IoT-ecosysteem) en Chainport (samenwerking met andere wereldhavens) passen in deze strategie. Ook Nxtport, het dataplatform voor de haven, haalt hierop in.
 

ICT/Digital Project of the Year gaat naar Digipolis, AVR en VDAB

Daarnaast worden ook twee awards uitgereikt voor de interessantste ICT-projecten. Uit de vele inzendingen, maakt de Data News redactie een eerste selectie waarbij acht projecten weerhouden werden. Voor die acht projecten moesten de deelnemers zelf hun case komen verdedigen.
In het segment met grote projecten wint Digipolis met het project Antwerp City Platform as a Service. Dat project legt de datafundamenten voor ‘smart city’ Antwerpen en kan volgens de jury een schoolvoorbeeld vormen voor andere steden en gemeenten die dezelfde ambitie koesteren. De andere waardevolle genomineerden waren KBC, RVA en Vanbreda Risk & Benefits.
Bij de kleinere projecten gaat de award naar AVR met het project AVR Connect en naar VDAB met het project Jobnet. Beide projecten eindigden na jurering op een ex aequo en lieten hiermee andere mooie projecten van Bizzdev en RSC Anderlecht achter zich. AVR installeert sensoren in hun gespecialiseerde machines om aardappelen te planten en te rooien. VDAB zet artificial intelligence technologie in voor een slimmere matching tussen vacatures en jobzoekers.

Een uitgebreid interview met Erwin Verstraelen als nieuwe CIO of the Year 2018, meer achtergrond en meer info over de winnende projecten leest u in de editie van Data News die vrijdag 16 november verschijnt.
 

 

Contact Kristof Van der Stadt
Hoofdredacteur Data News

Jos Grobben
Directeur Magazines

Tel +32 2 702 71 28 +32 2 702 46 75
E-mail kristof.van.der.stadt@datanews.be jos.grobben@roularta.be