Dominique Biebau wint de Knack Hercule Poirotprijs 2019

29 oktober 2019

Dominique Biebau wint met ‘Russisch voor beginners’ de 22ste Hercule Poirotprijs. De Knack Hercule Poirotprijs bekroont jaarlijks het beste Vlaamse misdaadverhaal. Hij ontving de prijs op de openingsdag van de Boekenbeurs en wordt hiermee de opvolger van Jos Pierreux. De winnaar krijgt een cheque van 5.000 euro en een Mont-Blanc pen, limited edition van Rudyard Kipling. Hij ontving de prijs uit handen van de populaire Nederlandse thrillerschrijver Charles den Tex, die in zijn carrière 3 maal ‘de Gouden Strop’ wegkaapte.
 
Toni Coppers wint de Publieksprijs met ‘Het vergeten meisje’. ‘De zestiende aflevering in de reeks rond Liese Meerhout is meteen een van de strafste’ vond de jury.
 
Michael Kestemont werd met zijn boek  ‘De Zwarte Koning’ bekroond met de ‘Fred Braeckman-award’ voor het beste debuut.
 
Over ‘Russisch voor beginners’
Wat hebben een hete wagen, een grotonderzoek, een Rus die geen woordenboeken wil zien, een taxichauffeur, een aan papier gevlimde duim, en een Duitser die het Vlaams café La Bête Noire openhoudt in Perm met elkaar te maken? Alles in de hilarisch onderkoelde wereld van Biebau, die al de meesterlijke Koude Oorlog thriller 'IJslands Gambiet' (2015) schreef. Dit wonderlijk spitsvondig misdaadverhaal vol aforismen, oneliners en onderkoelde humor spiegelt zich aan Agatha Christie: je weet vanaf het begin wie het gedaan heeft, maar is dat wel zo? Net als Dostojevski’s Raskolnikov. Wraak wordt wel degelijk ijskoud gegeten. En wat is de onheilspellende betekenis van “Woorden doen er wel degelijk toe”?
 
Over Dominique Biebau
Dominique Biebau (42) werkte als eindredacteur en radiojournalist bij Q-music. Hij doceert Engels en Nederlands aan een middelbare school. In 2010 schreef hij de Ward Ruyslinckprijs voor Kortverhalen op zijn naam. ‘Russisch voor beginners’ is zijn tweede literaire thriller.
 
Over de Knack Hercule Poirotprijs
De Vlaamse thrillerauteurs een duwtje in de rug geven, dat was het doel toen Knack Weekend in 1998 de Knack Hercule Poirotprijs in het leven riep. Een ambitie die ruimschoots werd waargemaakt. Want zowel qua kwantiteit als kwaliteit staan de Vlaamse thrillers in 2019 aan de top.
Voormalige laureaten zijn:  Patrick Conrad, Toni Coppers, Louis van Dievel, Stan Lauryssens, Rudy Soetewey, Pieter Aspe, Jef Geeraerts, Luc Deflo en vele anderen.

 

Contact Geert Lambrecht
Voorzitter jury Knack
Hercule Poirotprijs 2019

Jos Grobben
Uitgever Knack

Tel +32 51 26 60 81 +32 2 702 46 75
E-mail Geert.lambrecht@roularta.be Jos.grobben@knack.be