De Belgian Fashion Awards 2021 werden uitgereikt aan 7 winaars

26 november 2021

De Belgian Fashion Awards 2021 werden uitgereikt aan 7 winaars

Op donderdag 25 november werden de Belgian Fashion Awards 2021 uitgereikt tijdens een feestelijke avond in de Handelsbeurs van Antwerpen. Grote winnaar van de avond was Walter Van Beirendonck die met de prijs van de jury ging lopen. De Belgian Fashion Awards werden voor de vierde keer georganiseerd door Flanders DC, MAD Brussels, Wallonie-Bruxelles Design Mode (WBDM), Knack Weekend en Le Vif Weekend. De award bekronen tal van Belgische ontwerpers en mensen uit de mode industrie in de bloemen gezet.

Als afsluiter van de succesvolle en uitverkochte Fashion Talks georganiseerd door Flanders DC werden  donderdag 25 november voor de vierde keer de Belgian Fashion Awards uitgereikt. Een veertienkoppige internationale jury deelde zeven prijzen uit. De awards zelf zijn dit jaar een creatie van de Antwerpse ontwerper en keramist Wouter Hoste. Elke winnaar ontvangt een uniek exemplaar.

De Jury Prize ging dit jaar naar modeontwerper Walter Van Beirendonck. De internationale jury prees de Belgische ontwerper voor zijn invloedrijke en maatschappelijke bijdrages die hij in zijn ontwerpen vertaalt. Zijn invloed rijkt over generaties heen.

De prijs van de Designer van het Jaar was voor de 38-jarige Belg Nicolas Di Felice, de nieuwe man bij het Franse modehuis Courrèges.

De jonge modeontwerpster Meryll Rogge kreeg de Emerging Talent of the Year prijs voor haar esthetische en uitdagende manier van werken.

De Belgische art director, stylist en fotograaf Benoit Bethume werd bekroond met de prijs van de Professional of the Year. “Naast zijn creatieve bijdrage, is hij een van de zeldzame kritische stemmen in de mode industrie,” aldus de jury.

Voor het eerst werd ook een Changemaker uit de mode-industrie gevierd. Die eer viel Resortecs te beurt. Het jonge Brusselse bedrijf pakt het recyclageproces op een industriële manier aan.

Het Luikse modemerk Imprévu ontving de publieksprijs voor Fashion Brand of the YearLili Schreiber, die eerder dit jaar haar master diploma aan het Brusselse instituut La Cambre behaalde, werd gelauwerd  met de prijs voor Promising Graduate. En tot slot won het modelabel Bernadette de UPR prijs van het gelijknamige PR- en communicatiebureau.

Alle winnaars op een rijtje

The Jury Prize: Walter Van Beirendonck

Designer of the Year 2021: Nicolas Di Felice

Professional of the Year 2021: Benoit Bethume

Changemaker of the Year 2021: Resortecs

Emerging talent of the Year 2021 & Prijs van het Mode & Kant Museum, Brussel: Meryll Rogge

Most Promising Graduate 2021: Lili Schreiber

Fashion Brand of the Year 2021, publieksprijs: Imprevu
Belgian Fashion Awards x UPR prize: Bernadette

De internationale jury bestond uit Chris Dercon (BE), voorzitter van de Réunion des musées nationaux-Grand Palais, Parijs, Giancarlo Angeletti (BE), oprichter en eigenaar VIER Antwerp, Vena Brykalin (UA), art director Vogue Ukraine, Serge Carreira, hoofd Emerging Brands Initiative, Fédération de la Haute Couture et de la Mode, Eve Demoen (BE), curator, Modemuseum, Hasselt, Elisa De Wyngaert (BE), curator MOMU, Antwerpen, Angelo Flaccavento (IT), freelance modejournalist voor o.m. Business Of Fashion, Catherine Gauthier (BE), curator Mode & Kantmuseum, Brussel, Alex Keller (DE), ex-CEO Jil Sander, commercieel directeur Balenciaga en Martin Margiela, Christopher Morency (CAN), editorial director HighSnobiety, Pascale Mussard (FR), voorzitter Festival de Hyères, Guillaume Steinmetz (FR), oprichter The Broken Arm, Parijs, Marie-Hélène Vanderborght (BE), journalist C’est du Belge, RTBF en Christian Wijnants (BE), modeontwerper & winnaar BFA Designer of the Year 2019

Over de Belgian Fashion Awards

De Belgian Fashion Awards worden sinds 2017 jaarlijks georganiseerd door de organisaties Flanders DC, MAD Brussels en Wallonie-Bruxelles Design Mode (WBDM), en de magazines Knack Weekend en Le Vif Weekend. Deze awards werden in het leven geroepen om zowel in binnen- als buitenland de reputatie, de creativiteit en diversiteit van Belgische mode in de schijnwerpers te zetten. Hierbij willen we ook aandacht schenken aan wie achter de schermen werkt en een podium geven aan minder gekende namen en nieuw talent. Jaarlijks zijn de awards een momentum om Belgische mode te vieren, elkaar te ontmoeten en de banden binnen de hele creatieve sector aan te scherpen. Naast surrealistisch, bescheiden, hardwerkend, avant-garde en no-nonsense, tonen de organisators dat Belgische mode ook staat voor onafhankelijkheid, persoonlijkheid en duurzaamheid. Bij de Belgian Fashion Awards geven we de anders zo bescheiden Belgische modesector een stem. belgianfashionawards.be

Ruth Goossens
Hoofdredactrice Knack Weekend & Le Vif Weekend
ruth.goossens@knack.be
+32/477 53 31 22