Catherine Vandenborre, CFO van Elia, is CFO of the year 2019

15 mei 2019

Op woensdag 15 mei stellen Trends en Trends-Tendances de achtste editie van Trends CFO of the Year voor. Met deze onderscheiding willen de magazines de prestaties van een financieel directeur lauweren. Voor het eerst wordt ook de award Deal of the Year uitgereikt.
 
De avond werd ingeleid door een boeiende keynote speech van Wim Dejonghe, Senior partner bij Allen & Overy. Hij had het over de impact van de Brexit en handelsconflicten in de wereld. Hierover volgde een uitgebreid debat, waaraan ook Birgit Conix (CFO van TUI Group), William De Vijlder (Group Chief Economist van BNP Paribas) en Karim Hajjar (CFO van Solvay) deelnamen. Het officieel gedeelte werd afgesloten met de proclamatie van Catherine Vandenborre, CFO van Elia, als de nieuwe Trends CFO of the Year 2019. De prijs voor Deal of the Year ging naar Aedifica. De gala-avond werd bijgewoond door 500 aanwezigen en delegaties van de partners BNP Paribas Fortis, Moore Stephans, Axiom, Citroën, Fiabilis, Trends Business Information en FEIB.
 
Catherine Vandenborre haalde het van de andere genomineerden: Ann Desender van Barco, Yves Honhon van CMI, Nathasja Van Bael van Medialaan-De Persgroep Publishing, en Els Verbraecken van DEME. Vandenborre volgt Birgit Conix op, de laureaat van 2018.
 
Catherine Vandenborre werd verkozen door een onafhankelijke jury, bestaande uit leden van de redacties Trends/Trends-Tendances en een aantal financiële experts. De jury had lof voor de rol van Vandenborre in de internationale expansie van Elia, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het beheer van het hoogspanningsnet in België, en via dochterbedrijf 50Hertz in Noordoost Duitsland.
 
“Ik ben gepassioneerd door maatschappelijke kwesties”
Vandenborre en haar finance-team speelden een sleutelrol bij de dubbele transactie die Elia vorig jaar de volledige controle over het Duitse bedrijf 50Hertz opleverde, en met de Duitse investeringsbank KfW meteen ook een sterke lokale partner. De deal was des te opmerkelijker omdat Elia de overname deels met hybride schuldinstrumenten financierde, waardoor de kredietwaardigheid onaangetast bleef.
Catherine Vandenborre staat bekend als een zeer intelligente vrouw, een harde werker en iemand met een breed gezichtsveld. “Ik ben inderdaad niet de CFO die enkel in cijfertjes is geïnteresseerd”, zegt ze in een interview met Trends. “Ik ben vooral gepassioneerd door maatschappelijke kwesties. Daarom liggen de klimaat- en mobiliteitsdiscussies, en de energietransitie die Elia de komende jaren wil realiseren, mij na aan het hart”.
 
 Aedifica won de Deal of the Year voor de overname van een portefeuille zorgvastgoed in Groot-Brittannië. Aedifica legde daarvoor meer dan een half miljard euro op tafel. Verkoper was het Amerikaanse investeringsfonds Lone Star. De overname opent een nieuwe markt voor Aedifica en zet de specialist in zorgvastgoed op de kaart bij de grote zakenbanken. “Dat betekent dat we meer mogelijkheden gaan krijgen om onze groei te versnellen”, zegt CEO Stefaan Gielens in Trends.
 
 
Het volledig verslag van deze exclusieve avond en een uitgebreid interview met de winnaars verschijnt op donderdag 16 mei in Trends en Trends-Tendances. 

 

Contact Daan Killemaes
Hoofdredacteur Trends

 

Tel +32 2 702 48 14  
E-mail Daan.killemaes@trends.be