5 miljoen bijen geholpen door niets te doen

09 juni 2021
5 miljoen bijen geholpen

5 miljoen bijen geholpen door niets te doen

De eerste editie van de Knack-campagne Maai Mei Niet was een succes. 5 miljoen bijen konden elke dag eten dankzij de ongemaaide gazons van duizenden Vlamingen en 60 steden en gemeenten. 72 procent van de deelnemers zag meer leven in haar/zijn tuin. 92 procent zal ook in de toekomst minder maaien.

Met de slogan Doe niets voor de natuur riep Knack, samen met KU Leuven, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Het Ministerie voor Natuur, op om een maand lang het gazon niet of minder te maaien. Vlaanderen bestaat voor 10 procent uit tuinen en dus kunnen tuinen een krachtig wapen zijn in de strijd tegen klimaatverandering en de milieucrisis. Minder verharden, meer bomen en struiken aanplanten en ook minder maaien zijn (een deel van) de oplossing. 

6.200 mensen schreven zich in voor Maai Mei Niet. 2.200 deden ook mee aan het Bloementelweekend. Wegens het succes van de actie, werd het telformulier niet afgesloten. Deelnemers kunnen nog steeds een telresultaat indienen en een persoonlijke nectarscore krijgen. Die drukt onder meer uit hoeveel bijen ze te eten geven met hun ongemaaid gazon. 

Uit die resultaten destilleerde professor Ecologie en Natuurbehoud Koenraad Van Meerbeek (KU Leuven) de nationale nectarscore, die op 9 juni in Knack en op www.maaimeiniet.be wordt gepubliceerd. Professor Van Meerbeek: "Alle Maai Mei Niet-gazons samen produceerden elke dag 56 kilogram nectarsuiker. Een dagelijks buffet voor iets meer dan 5 miljoen bijen." Jammer genoeg was mei zo’n 2 graden kouder dan normaal. Dat resulteerde bij veel Maai Mei Niet-deelnemers in sappige graspartijen zonder veel bloemen. "Deze mei had sinds 1991 het laagste aantal lentedagen, dagen van minstens 20 graden", zegt Van Meerbeek. "Meteorologisch gezien was deze meimaand de slechtste in 30 jaar tijd om Maai Mei Niet te lanceren" .

Het maatschappelijk momentum bleek echter groter te zijn. Ook steden en gemeenten waren heel enthousiast. Met 60 namen ze deel, goed voor 8.5 miljoen m² ongemaaid openbaar gazon. Antwerpen stuurde 100 duo’s groenmedewerkers op pad om bloemen te tellen, in Aalst ontdekte men twee zeldzame bloemen in gazon dat altijd wordt gemaaid en steden als Oudenaarde en Roeselare geven te kennen dat Maai Mei Niet een opstap wordt voor een ander maaibeleid.

Ook bij de deelnemers blijkt Maai Mei Niet een blijver. 72 procent van de deelnemers zag meer leven in haar/zijn tuin. 92 procent zal ook in de toekomst minder maaien. een prima voornemen, want niet enkel in mei hebben de insecten, bestuivers en vogels onze tuinen nodig als nectarstation, schuil- of nestplaats. De kiem is er voor een tweede editie.

Knack is dankzij zijn uniek concept hét nieuwsmagazine bij uitstek in Vlaanderen. Het biedt achtergrondinformatie over de actualiteit in binnen- en buitenland en besteedt daarnaast ook aandacht aan economie, cultuur, samenleving en sociale media. Een aantal bekende opiniemakers en columnisten staat ook wekelijks garant voor de kritische aanpak van actuele gebeurtenissen. Elke week verschijnt Knack met het lifestylemagazine Knack Weekend en het entertainmentmagazine Knack Focus, kortom een uniek totaalpakket. Negen keer per jaar wordt het pakket verrijkt met het gezondheidsblad Bodytalk en verder zijn er negen uitgaven van Knack Extra waarin telkens een bepaald thema wordt uitgediept.

Bert Bultinck
Hoofdredacteur Knack
M.: + 32 485 12 86 23
Mail: bert.bultinck@knack.be