Ontwerpplan Biodiversiteit programma 2021

Print

Ontwerpplan Biodiversiteit programma 2021

Een nieuw bos van 1,5 ha in het centrum van Roeselare binnen het Biodiversiteitsplan voor Roularta najaar 2021.

De realisatie werd bekomen onder begeleiding van Piet Desmet (Natuurpunt Mandelstreke), Mathieu Foré (Agentschap Natuur & Bos), Katrien Geurts (West-Vlaamse Hart, provincie West-Vlaanderen), het Roularta Green Deal-team en Geert Bossaert (Landschapsarchitect).

De Roularta site krijgt op vlak van biodiversiteit een heuse upgrade met:

  1. Border langs de Meiboomlaan
  2. Zandheuveltjes voor bloemen en zandbijen
  3. Een bloemenweide aan de straatkant
  4. Heesterstructuur op de geluidsberm, straks aangevuld met een Landart element (meer daarover volgt nog)
  5. Een Urban Forrestery volgens de Miyawakimethode (2 partijen met 3 bomen per m2). Dit is een methode die toelaat een dicht bladerdek te creëren en laat toe dat onkruid niet woekert waardoor onderhoud minimaal is. Door het goed mengen van de soorten verkrijg je verschillende hoogtes. De uitval is na 20 jaar slechts 10% met maximale meerwaarde op vlak van biodiversiteit.
    Deze vorm van bos kan overal worden toegepast vanaf 10m op 10m, in parken in de stad, particuliere tuinen, bedrijven terreinen, rond parkings, enz. Door de doornige heesters rondom wordt het indringen ontraden wat goed is voor de veiligheid en de natuur.
  6. Een klassiek bos (1 grote partij met 1 boom per 1 m2), idem wordt ook omgeven door doornige heesters
  7. Een wadi met zachte oever
  8. Een gesynusmaaide (in 3 zones, die per jaar zullen ingezaaid worden en die elk om beurt maar om de 3 jaar zullen gemaaid worden om zo een diverse houtstructuur te creëren) bloemenweide, helemaal achteraan bij de honingbijen, afgewisseld met wilde rozen partijen zullen zorgen voor hoogte verschillen
  9. Wandelpaden met de infoborden zullen ervoor zorgen dat de natuurpracht kunnen bezocht en verkend worden

In totaal worden 12.000 á 13.000 bomen aangeplant, de aanplant is voorzien in oktober-november 2021.
De communicatie wordt voorzien naar de medewerkers, maar ook naar de buurtbewoners toe. Voor de aanplant zal een oproep doorgaan naar de Roularta medewerkers en hun familie, de buurtbewoners en de natuurpuntvrijwilligers.

Dit natuurproject is een project dat Roularta wil delen met iedereen die de natuur een warm hart toedraagt.

Roularta pakt uit met is een educatief project om zelf eruit te leren, informatie te delen en een voorbeeld te stellen naar iedereen.

Kortom, Roularta roept iedereen op zijn of haar verantwoordelijkheid op te nemen, elk op zijn of haar niveau, klein of groot om een steentje bijdragen. Want als gelijk wie eerlijk is met zichzelf, dan heeft niemand nog een excuus. De natuur heeft op elk argument zijn antwoord. Het is een kwestie van willen.

Roularta heeft gekozen voor een duurzame en gezonde toekomst, voor de kinderen en voor de natuur.