Green Deal Bedrijven en biodiversiteit

Print
Greendeal

Green Deal Bedrijven en biodiversiteit

Roularta Media Group heeft de Green Deal ondertekend om een bijdrage te leveren aan de natuur.

ROULARTA WINT DE AWARD BIODIVERS BEDRIJVENTERREIN 2021

Roularta Media Group is winnaar van de Award Biodivers Bedrijventerrein 2021, verkozen door Het departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Rouarta diende voor de award een project in waarin 5,8 ha van de bedrijfsterreinen worden toegewezen aan wilde natuur met vijver/wadi, bloemenweiden voor wilde bijen, bermen met heesters, nestkasten met een succesvol broedsel voor een torenvlak, en kasten voor honingbijen.
 
In 2018 riep het departement Omgeving van de Vlaamse overheid bedrijven op om de Green Deal Biodivers Bedrijventerrein te onderschrijven. 135 bedrijven beantwoordden de oproep en nemen deel aan de Green Deal. Samen leveren ze een bijdrage van ruim 1000 ha wilde natuur. Bij de oproep werd een award in het leven geroepen om bedrijven te belonen die zich inspannen op het vlak van biodiversiteit, en om die inspanningen in de aandacht van het brede publiek te brengen.

ROULARTA PLANT 15.000 BOMEN IN CENTRUM ROESELARE

Bomen zijn de longen van onze planeet daarom investeren wij in 15.000 bomen.

Bomen genereren extra zuurstof, reduceren fijn stof en maken onze wereld ook een pak groener. Roularta focust al jaren op een duurzaam beleid en wil die weg nu ook naar de buitenwereld toe verder bewandelen. 

Het aanplanten van een eigen Roulartabos is een nieuwe stap. Dit bos is via twee methodes aangeplant. Enerzijds de klassieke manier door één boom per 1,3 vierkante meter een plek te geven, anderzijds volgens de Miyawaki-methode, genoemd naar en ontwikkeld door de Japanse professor Akira Miyawaki.

Roularta zette al vele stappen, maar behoudt tegelijk de ambitie een serieuze bijdrage te leveren op vlak van natuur en biodiversiteit ten voordele van de natuur zelf, van de medewerkers, van de stad Roeselare en de buurtbewoners.

WAAROM INZETTEN OP BIODIVERSITEIT?

Omdat biodiversiteit heel wat voordelen oplevert:

  • Biodiversiteit zorgt voor een goede omgevingskwaliteit op en rond de bedrijventerreinen.
  • De biodiversiteit in Vlaanderen staat sterk onder druk.
  • Onze acties hebben positieve gevolgen voor het klimaat, dragen bij aan waterzuivering, brengen verkoeling en zuiveren de lucht.
  • Biodiversiteit zorgt dat medewerkers zich beter in het vel voelen, bevordert de concentratie en stimuleert de creativiteit.
  • Werken aan biodiversiteit komt het imago van het bedrijf ten goede: het maakt een engagement op vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen duidelijk.

Veel werd al gerealiseerd als daar zijn, borders aangeplant, bloemenweiden ingezaaid, bijenkasten geplaatst, nestkasten geïnstalleerd, elektrische laadpalen geplaatst, installeerden het gebruik van stoominstallaties tegen mos en onkruid op de parkings ipv ecologische producten te gebruiken.

Al deze oefeningen passen in het duurzaamheidsprogramma dat we voeren binnen onze drukkerij op vlak van duurzame inkten, gerecycleerd papier, energie zuinige drukpersen.

Deze initiatieven zullen voorzien worden van informatieborden en geflankeerd door insectenhotelletjes.

De eerste vruchten worden alvast geplukt, de torenvalken hadden jongen en ook de koolmezen vonden hun weg naar hun nestkastjes. Salamanders en kikkers werden gespot en gehoord in de vijver en de wadi. De zandbijen graven hun nestjes in de bloemenheuvels langs de meiboomlaan. De gaai nestelt in de met heesters begroeide bermen. Spreeuwen en grasmussen bezoeken de gras- en bloemenweiden.