Green Deal Bedrijven en biodiversiteit

Print
Greendeal

Green Deal Bedrijven en biodiversiteit

Roularta Media Group heeft de Green Deal ondertekend om een bijdrage te leveren aan de natuur.

Roularta zette al vele stappen, maar behoudt tegelijk de ambitie een serieuze bijdrage te leveren op vlak van natuur en biodiversiteit ten voordele van de natuur zelf, van de medewerkers, van de stad Roeselare en de buurtbewoners.

Waarom deze Green Deal en waarom inzetten op Biodiversiteit?
Omdat biodiversiteit heel wat voordelen oplevert:

  • Biodiversiteit zorgt voor een goede omgevingskwaliteit op en rond de bedrijventerreinen.
  • De biodiversiteit in Vlaanderen staat sterk onder druk.
  • Onze acties hebben positieve gevolgen voor het klimaat, dragen bij aan waterzuivering, brengen verkoeling en zuiveren de lucht.
  • Biodiversiteit zorgt dat medewerkers zich beter in het vel voelen, bevordert de concentratie en stimuleert de creativiteit.
  • Werken aan biodiversiteit komt het imago van het bedrijf ten goede: het maakt een engagement op vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen duidelijk.

Veel werd al gerealiseerd als daar zijn, borders aangeplant, bloemenweiden ingezaaid, bijenkasten geplaatst, nestkasten geïnstalleerd, elektrische laadpalen geplaatst, installeerden het gebruik van stoominstallaties tegen mos en onkruid op de parkings ipv ecologische producten te gebruiken.

Al deze oefeningen passen in het duurzaamheidsprogramma dat we voeren binnen onze drukkerij op vlak van duurzame inkten, gerecycleerd papier, energie zuinige drukpersen.

De eerstvolgende actie op dit vlak is het aanplanten van een Urban Forrestery. Een bos van ruim 1ha binnen het centrum van stad Roeselare, deels aangeplant volgens de Miyawaki-methode van de Japanse Professor Doctor en botanist Akira Miyawaki, de uitvinder van de Tiny Forrest techniek sedert 1980. Professor Miyawaki ontving in 2006 de Blue Planet Prijs*,* een equivalent van de Nobel Prijs in de ecologie. Deze actie heeft tot doel het planten van een verzameling van 10.000 - 13.000 eiken, elsen, lijsterbes, linden, hazelaar, meidoorn, ligustrum, essen, esdoorn, enz.

Deze initiatieven zullen voorzien worden van informatieborden en geflankeerd door insectenhotelletjes.

De eerste vruchten worden alvast geplukt, de torenvalken hadden jongen en ook de koolmezen vonden hun weg naar hun nestkastjes. Salamanders en kikkers werden gespot en gehoord in de vijver en de wadi. De zandbijen graven hun nestjes in de bloemenheuvels langs de meiboomlaan. De gaai nestelt in de met heesters begroeide bermen. Spreeuwen en grasmussen bezoeken de gras- en bloemenweiden.